HeikkiSorsa

Heikki Sorsa

Yksin lentämisestä ja luovasta laskemisesta

”Ensin pitää rakastaa sitä mitä tekee, että sitä voisi tehdä hyvin. Mulle on ollu aina tärkeetä tehdä asioita erilailla, ei siinä ole kyse hiustyylistä.  Mun staili laskee on vaan minä.”

Lumilautailun pelastama

Heikki Sorsasta on helppo ajatella yhdellä tavalla. Hän oli se irokeesipäinen nuori, joka Salt Lake Cityn Olympialaisissa laski half-pipe:a ja tuli kuuluisaksi isoista ilmoista, lumilautalehtien sivuilta ja railakkaasta menosta. Toisella tavalla ajateltuna hän on lumilautailun pelastama nuori, jonka maailma on kasvattanut lentokentillä, pitkillä lentomatkoilla ja maailman upeimmissa laskupaikoissa. Torpparinmäestä tämä luonnonlahjakkuus on tehnyt itselleen kansainvälisen uran luovana ja monipuolisena laskijana, jolle tärkeintä on tehdä joka temppu erilailla ja Heikin tyylillä. Hiukset ovat olleet vain osa tätä. Harva tietää, että Olympialaisten jälkeen Heikki ei laskenut half-pipe:a kahteen vuoteen.

13-vuotiaana nuorena hän jäi koukkuun  skeittaukseen ja lumilautailuun. Onneksi niin. Toiset jäivät koukkuun huumeisiin. Heikki suhtautuu lumilautailuun tavoitteellisesti, mutta aina pitää olla pilke silmäkulmassa ja rento. Vaikka hän on aina oppinut nopeasti temput ja laskenut tunnistettavalla omalla tyylillä niin Heikkikin näkee ympärilleen ja inspiroituu vaikka jonkun kaverin tempuista tai jostain, mitä hän näkee ruudusta. Temput Heikin pitää aina nähdä ensin päässä. Sitten sen voi tehdä. Eikä enää seuraavan tempun tarvitse olla kreismpi vaan se voi olla vaikka visuaalisesti erilainen.

”Haluan aina tehdä jotain uutta. Lumilautailussa on mahdollista varioida, ja mä haluan laskea kaikkea ja etsiä erikoisia lokaatioita.  Siksi mä en harrasta vaikka esimerkiksi tennistä tai golfia – se ei oo vaan tarpeeksi.”

Yksin matkustaminen

Elämänsä aikana Heikki on viettänyt varmaan yhtä paljon aikaa lentokentillä ja lentokoneessa kuin rinteessä. Välillä se on ollut yksinäistä, mutta siihenkin Heikki on tottunut ja jopa oppinut todella nauttimaan siitä. Juureton olo ei ole Heikillä koskaan ollut. Vaikka mies ei asukaan juuri nyt Helsingissä niin stadi on kuitenkin koti. Heikillä ja stadilla on hyvät suhteet. On hyvä muistaa, että täältä suomesta on aina ollut matkaa kisoihin ja laskupaikkoihin. Moni ihminen onkin jutellut Heikin kanssa jossain päin maailman lentokentillä tietämättä yhtään kenen kanssa he ovat jutelleet. Siinä on jotain elokuvamaista.

”Oon matkustanu niin paljon yksin ja aina piti matkustaa pitkä matka. Mä tykkään siitä, kun voi mennä ite ihan minne vaan. Kun menee yksin, niin tapaa uusia ihmisiä esimerkiksi lentojen välissä, jossain ravintolassa, kun odottaa seuraavaa lentoa. Vanhat kaverit on ja pysyy, mut on niin kiva tavata uusia ihmisiä,  kuunnella miten ne ajattelee ja mikä niiden tarina on. Lentokoneessa voi olla vain siel ja laittaa aivot narikkaan. Ei tarvii ajatella mitään. Se on eräänlainen nollaus.”

Tietoinen tekeminen ja lannistumattomuus

Lumilautailija legenda on lahjakkaan kärsivällinen ja optimistinen. Kun Heikki loukkasi molemmat polvensa yhtäaikaa, niin ainoa asia, mitä hän ajatteli oli se, että kohta pääsee taas takaisin. Moni olisi vajonnut synkkiin syövereihin, mutta ei Heikki.

” En ole koskaan pelännyt loukkaantumisia. Äitiki sanoi, että mä vaan aina venasin, että pääsen takas ja välillä menin vähän liian aikaisinkin. Ei siinä ole muuta vaihtoehtoa, kun odottaa. Totta kai se harmittaa. En ole koskaan ajatellut, että se oli nyt siinä.”

Vaikeinta Heikille on omista tunteista ja tärkeistä asioista puhuminen. Niissä tilanteissa Heikki yrittää aina lisätä vähän huumoria.

” Välil vois olla vähän enemmän tosikko, mut mennään näillä korteilla. ”

Heikki ei halua listata oppitunteja urastaan, mutta rahaa olisi miehen omien sanojen mukaan voinut käyttää vähän viisaammin.

”Kun oltiin meidän kaveriporukan kesken ni, jos mulla oli rahaa ni sit niillä oli rahaa.”

Kaikki Heikin tekeminen on tietoista, lapset, asuminen kaupungin ulkopuolella, laskeminen ja yhtä aikaa kaikki nämä valinnat ovat olleet täysin luonnollisia hänelle. Hän haluaa lapsilleen tarjota sen saman luonnonläheisyyden, joka hänellä on lapsena ollut.  Leimallista on se, että hän suhtautuu elämään niin, että se on tässä ja nyt eikä hän kadu mitään tai tekisi mitään toisin. Heikki ei edes haaveile juuri mistään, paitsi surffaamisesta vähän.

 

Teksti © Kitty Teeriaho

Laskulasi

gloryfy GP4 Mexifin by Heikki Sorsa

Limited Edition, 189,90€

Aurinkolasi

gloryfy Gi21 Dante

169,90 €

Heikki Sorsa – Legenda

Jokainen, joka ei ole asunut kivenkolossa viimeistä kahta vuosikymmentä, tietää Heikki Sorsan. Heikki tunnetaan maailman korkeimmista 9,5 m:n ilmoista Arctic Challenge kisassa Norjassa, irokeesista 2002 Olympialaisissa, lumilautailijan nimikko pikaruoka-ateriasta ja siitä, että vaikeat temput näyttävät tyylikkään helpoilta. Naiset ja herrat, saammeko esitellä Heikki Sorsan – yhden Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmista lumilautailijoista ja kansainvälisen gloryfy hero-tiimin lumilautajengin jäsenen.

UrheilijaHeikki SorsaLajiLumilautailuSyntynyt80-luvullaInstagramwww.instagram.comMuuta erikoistaKaikki, aivan kaikki