Joonas ja Niklas Lindgren - Veljekset ja Meri

Kauan sitten vaahtosammuttimen kokoiset pojat Niklas ja Joonas kiersivät ympäri kesämökin saarta puisella optimistijollalla. Meri ja työ veneiden parissa olivat koko perheen keskiössä. Pitkään pojat treenasivat yhdessä, mutta kilpailivat vastakkain. Nyt nämä pojat Niklas ja Joonas purjehtivat yhdessä ja ovat matkalla kohti Rion olympialaisia 470-luokassa. Heille purjehtiminen on läsnä arjen joka hetkessä.

Elementtinä vesi tai vähintään ranta

Kaksi viikkoa kuivalla maalla riittää näille kundeille, sitten on päästävä merelle. Vaihtuvat sääolosuhteet ja halu selviytyä luonnossa ilman apuvälineitä viehättää.

”Pari kertaa vesillä on yllättänyt semmoinen myrsky, että on melkein tullut löysä lahkeeseen. Nyt vanhempana ja viisaampana osaa jo varautua ja lukea sääennustuksia paremmin.” Niklas kertoo.

”Aikoinaan pelotti kovassa tuulessa ja isossa aallokossa. Vauhtipelko katosi onneksi lukioiässä, kun aloitin purjelautailun. Nyt pelottaa enää, että varusteet hajoaa.” Joonas toteaa.

Molempien mielestä purjehdus tarjoaa parastaan Palma de Mallorcalla aurinkoisena merituulipäivänä. ” Aallokko nousee päivän mittaan suureksi ja helposti surffattavaksi avotuulella. Ruotsalaiset kilpakumppanit kutsuvat tällaisia hetkiä Champagne segling:ksi” Niklas kuvailee.

Roudaamista, fiksaamista ja nousujohteista nahistelua

Ammattipurjehtijan arki on hyvin erilaista kuin moni kuvittelisi. Ensinnäkin lähes koko vuoden veljekset ovat reissussa. Toiseksi venettä ja välineitä täytyy huoltaa jatkuvasti ja kamppeita roudata aina seuraavaan lokaatioon. Kolmanneksi tulee treenata paljon niin fysiikka- kuin vesitreeniäkin. Vesillä purjehdustreenit ovat usein 3-5 tuntisia. Purjehtiminen on läsnä arjen joka hetkessä ja määrää tahdin.

Kaikilta veljeksiltä yhdessä purjehtiminen ei onnistuisi. Lidgren:llä homma toimii, kun molemmilla on omat tehtävänsä ja ne suoritetaan hyvin. Arjen suunnittelu ja organisointi onkin avainasemassa, sillä vältetään nokkapokka. Tärkeää on myös palautua riittävästi.

” Me tunnemme toisemme hyvin. Välillä kommunikaatio on aika suomalaista eli ei puhuta kovin paljoa. Silti molemmat tietää aina mitä toinen ajattelee. Minä teen suunnitelmat ja Niklas luottaa mun arviointikykyyn.” Joonas selventää.

Menestys ja motivaatio

Tänä keväänä molemmat haaveilevat olympiamenestyksestä ja Niklas kertoo haluavansa olympiakultaa. Joonas täsmentää, että ”ehkä suurin haave on oppia aivan läpikotaisin 470 veneenä niin, että osaisin ratkaista kaikki sen haasteet ”.

Kovan harjoituskauden jälkeen onnistuminen kisoissa on Niklakselle se, joka motivoi parhaiten. Lisäksi veljekset saavat innostusta keskinäisestä hyvinkin suorasta palautteesta. Joonaksen mielestä paras tapa on antaa tekojen puhua.

”Kun kehitysideat toimivat treenikavereita vastaan kisatessa niin se, jos jokin on motivoivaa.”

Molemmat tietävät myös, että heidän kisaaminen ei olisi mahdollista ilman perheen ja maajoukkueen tukea. Perheeltä laji vaatii kymmenien vuosien panostuksen, mutta Lindgrenin perheessä tämä ei ole uutta, isä on vene-alalla ja olympiamitalisti. Nyt on veljesten vuoro.

Joonas ja Niklas Lindgren – Veljekset ja Meri

Suomen Olympiamaajoukkueen 470-luokan purjehtijat Joonas ja Niksu ovat olleet alusta asti osa gloryfyn tiimiä.

UrheilijaJoonas Lindgren ja Niklas LindgrenLajiPurjehdusFacebookwww.facebook.com