Juho Knuuttila

Juho Knuuttila

Olipa kerran Imatralla pieni poika nimeltä Juho, joka haaveili vuorista ja kuvitteli kiipeävänä kaikkialle. Madeiran lomareissu toteutti tämän, kun nuori Juho pääsi ensimmäistä kertaa vuoristoon vaeltamaan. Sitten hän tallusteli Alpeilla, Kilimanjarolla ja muilla pienemmillä maastonmuodostumilla kunnes nälkä kasvoi ja hän löysi itsensä sooloamasta Alppien nelitonnisia ja kiipeämästä haastavia pohjoisseiniä. Pienen pojan haave on Juho Knuutilan (20-v.) todellisuutta tänään.

Halu palata vuoristoon

Edelleen Juho kokee olevansa parhaimmillaan vuorilla. Se näkyy myös viimevuoden kiivetyistä erittäin teknisesti haastavista pohjoisseinistä Matterhornilla, Eigerillä ja Grandes Jorassesilla. Isoista vuorista Juho on soolonnut Khan Tegrin ja Pik Leninin.
”Vuorilla sulkee pois kaiken muun ja ns. Tavallinen kaupunkielämä jää kauas taakse. Sitä oppii arvostamaan pieniäkin asioita. Pitkältä vuorireissulta palaa uudistuneena. Reissun jälkeen menee noin viikko kunnes halu palata vuoristoon yltyy taas.”
Kyse ei kuitenkaan ole vain teknisyydestä ja suorituksesta. Juho kertoo, että kukkuloilla parasta on pienuuden tunne isolla seinällä yksin kiivetessä, vuoristotuuli, auringonnousut seitsemässä kilometrissä, kiipeilykaverit ja käsien pistely niin, että meinaa oksentaa, kun veri palaa takaisin sormiin.

Vaaralliset reitit ja pelko

Juhoa kutsuvat lähinnä vain teknisesti haastavat ja vaaralliset reitit. Nuoren kiipeilijän mielestä vaikeilla reiteillä kiipeily on mielekkäämpää kuin loputtoman lumirinteen tamppaaminen. Silti kyllä Juhoakin joskus pelottaa.
” Jos kiipeilystä otettaisiin kokonaan vaaramomentti pois, ei se olisi enää sama asia. Kiipeily on riskialtista ja pyrkimys on aina minimoida riskit. Se on vaarallista, jos pelko häviää kokonaan, sillä juuri se pitää aistit valppaana, pelko on voimavara. Eniten kuitenkin askarruttaa sää, lumivyöryt serakit jne. Niitä kun ei itse pysty aina sulkemaan pois. ”
Suomalaisista kiipeilijöistä Juho mainitsee vuonna 2015 Annapurnalla menehtyneen Samuli Mansikan omana inspiraation lähteenä. ” Samuli eli täysillä, kiipesi isoja vuoria, veti retkikuntia ja näytti mallia, miten kiipeilystä voi tehdä ammatin. Kaverin positiivinen asenne näkyi kaikkialla. En olisi koskaan päässyt lajiin kiinni niin nopeasti ilman Samulin neuvoja ja tsemppausta. Ulkomaisista alppinisteista kiipeilyyni vaikuttavat eniten Alex MacIntyre ja Steve House.”

Tavoitteet, visio ja gloryfy

Päättäväinen, innokas, rauhallinen ja periksiantamaton nuorukainen haluaa kiivetä jollakin isolla Himalajan-seinällä linjan, jota ei pidetty mahdollisena. Juho on suorituskeskeinen ja vaatii itseltään ja kiipeilykavereiltaan paljon. Kaikki Juhon elämässä pyörii kiipeilyn ympärillä.

”Pyrin kiipeilyssäni samaan kuin gloryfy laseissaan. Gloryfy:lla on selkeä innovatiivinen visio uudesta, jota he toteuttavat onnistuneesti.  Lasit ovat toimineet mahtavasti! Erityisen innostunut olen sävyä vaihtavasta linssistä, joka toimii hienosti pohjoisseinien varjoissa ja huipun auringonpaisteessa, jossa linssi tummuu. Lisäksi on tärkeää, että lasit ovat turvalliset materiaalinsa ansiosta eivätkä hajoa, vaikka kuinka tippuisivat.”

2017 Juho teki kiipeilyparinsa kanssa kuudennen onnistuneen nousun Mt. Hunterin pohjoisseinän ranskalaisten reitille. Kokonaisuutena reitti on yksi Suomen kiipeilyhistorian haastavimpia alppinousuja.

”Elä täysillä.”

Teksti ©Kitty Teeriaho

Juho Knuuttila – Suomalaisen alpinismin lipunkantaja

Juho Knuuttila:

Climbs
EXPEDITIONS:
Snow Leopard mountains:
Pik Korzhenevskaya (7105m), 2014
Pik Lenin (7134m), 2015/solo
Khan Tengri (7010m), 2015/solo
Elbrus (North route, 2012) and Kilimanjaro (Machame route, 2011)

ALPINE HIGHLIGHTS:
Grandes Jorasses:
Colton-MacIntyre – ED, 1000m
Walker Spur – ED, 1200m
Matterhorn:
Schmidt – TD+, 1200m
Eiger:
Heckmair 1938 – ED2, 1800m
Les Droites:
Ginat – TD+, 1000m
Barnoud-Marsigny – TD+, 1000m
Dent Blanche, North Face Direct – TD/+, 900m
Aiguille Noire de Peuterey, Ratti-Vitali (TD+, 700m) and Pointe Gugliermina, Gervasutti-Boccalatte (TD+, 600m) link-up

MEMORABLE ALPINE SOLOS:
Mont Blanc, Brenva Spur – D, 800m
Aiguille du Midi N face x4:
Fil a Plomb – TD, 700m
Frendo Spur – D, 1200m (3h 36min, Plan de Aiguille-Midi)
Col du Plan N face – D, 700m
Carli-Chassagne – D+, 1200m
Aiguille Verte traverse (Arete du Grand Montets – Arete du Jardin), D

UrheilijaJuho KnuuttilaLajiVuorikiipeily | AlpinismiFacebookwww.facebook.comInstagramwww.instagram.comKotisivuwww.juhoknuuttila.com