Riku Tahko

Riku Tahko

Kilpailuvietin ajama

Nuorena poikana rallikuski isän poika valitsi lumilaudan ja laskuleirit ulkomailla, kunnes poika saavutti ajokortti iän. Tuolloin kiinnostus autoihin sai uuden kipinän ja koko perhe alkoi puhaltamaan yhteen hiileen, jotta nuori Riku Tahko pääsisi ajamaan kilpaa. Riku ajaa kilpaa rallicrossia, mutta itse Rikua ajaa suunnaton kilpailuvietti ja halu voittaa.

Ajaminen perheyrityksenä

Paluu autojen pariin oli luonnollinen nuorelle Riku Tahkolle. Isä on entinen rallikuski, tiimipäällikkö ja omistaa autokorjaamon. Äiti hoitaa kirjanpidon ja Riku itse oman markkinointinsa ja tietysti ajamisen. Kaikki on tehty itse, että poika pääsisi ajamaan.

” Minun ajamiseni on perheyritys, jossa jokaisella jäsenellä on oma rooli. Kyseessä on niin arvokas laji, että perheen panos on ollut ensisijaisen tärkeä. Olen oppinut isäni kautta korjaamaan autoja ja kaikki peruskorjaukset osaan itsekin tehdä autolleni. Mutterihullu en kuitenkaan ole vaan kovan kilpailuhenkisyyteni ansiosta haaveeni on aina ollut olla ammattiurheilija.”

Riku on aika poikkeava urheilija markkinointimielessä. Hän ymmärtää, että yhteistyökumppaneille on annettava muutakin kuin tarra kypärässä. Hän näkeekin extra vaivaa antaakseen kumppaneilleen enemmän ja persoonallisella tyylillä. Se, että hän saa tukea tarkoittaa Rikulle luonnollisesti sitä, että myös kumppani menestyy. Tämä saattaa selittyä sillä, että Rikulla on myös merkonomin koulutus.

Kilpailuhenkinen luolakoira

”Olen aina mennyt kisoihin aloitinpa minkä lajin vaan.  Olen todella kilpailuhenkinen. Välillä se on siviilielämässä vähän ongelmakin…joka hölkällä ei tarttis mitata suoritusta.  En vaan pysty harrastamaan ilman tulostavoitetta.  Ajan itselleni tai oikeastaan taistelutahdolleni.  Kai eläimenä se tekisi minusta luolakoiran, nehän menee kohti päämäärää vaikka mikä olisi. ”

Vaikka Rikun kilpailuvietti ja taistelutahto ovat, mitä kovimmat niin hänkin on joutunut harjoittelemaan kestämään tappioita. Mieli on ollut maassa monesti, kun on lähellä voittoa ja auto hajoaa tai toisinpäin auto toimii ja kuski ei yllä parhaimpaansa. Silloin Rikua on harmittanut.

”Olen opetellut käsittelemään näitä tappionhetkiä. Pari päivää saattaa mennä mieli maassa, mutta sitten nälkä palaa ja olen taas menossa eteenpäin. Valitettavasti meillä startteja on vuodessa vain noin viisi ja tämä tietysti lisää paineita. Niitä on pakko sietää. Ehkä siksi olenkin aika rauhallinen ja tasainen tyyppi.”

Pääkoppa ja gloryfy

Rikun laji, rallicrossi, vaatii kovaa keskittymistä, motivaatiota ja itsetuntoa.  Motivaatiosta miehellä ei ole pulaa, sillä Riku käy ammattiurheilijan uransa lisäksi päivätöissä, jolloin vapaa-aikaa ei juurikaan jää.

”Kaikki on kiinni pääkopasta. Ajatuksen on oltava vain siinä, mitä tekee, muuten se näkyy kellossa tai kurttuina autossa. Laji vaatii hyvää itsetuntoa, joka tulee vuosien, rutiinien ja tietysti onnistumisten kautta. ”

Rikun henkinen kantti tulee myös siitä, kun pystyy olemaan yhtä auton kanssa, jolloin vauhtikaan ei tunnu niin kovalta. Vaikka Riku hallitseekin autoaan ääritilanteissa hyvin, tulee hänellekin joskus kovia hittejä radalla. Gloryfy:n filosofia ja innovaatio tuntuikin miehelle aivan sopivalta. Hän tykkää gloryfy:n meiningissä siitä, että näitä laseja todella tehdään ajatuksella .

Idolia maailman huippukuljettajista hän ei osaa nimetä, koska hän haluaisi Kimi Räikköseltä taistelutahdon ja itseluottamuksen, Markus Grönholmilta ajotaidon ja Petter Solbergilta mediataidot. Ehkä hän tulikin kuvanneeksi juuri sellaisen kuljettajan kuin hän itse on. Rikulta omien sanojensa mukaan puuttuu vielä se varsinainen voittojen suora. Se on vielä tulossa.

 

Teksti © Kitty Teeriaho

Lempilasit

gloryfy Gi3 Navigator

alkaen 139,90 €

Lempilasit

gloryfy Gi21 Dante

169,90 €

Riku Tahko – Kilpailuvietin ajama

Riku Tahko on tiimimme moottori! Uskomaton asenne kilpailuun ja brändin edustamiseen. Oli kyseessä jää, sora, hiekka tai asfaltti, Rikun vauhtia ei pysäytä mikään.

Track record:
Junior rally winner 2004
WRC Finland Best debutant 2005
National rally winner 2006
FIA Winter cup 4th 2007
Finnish championship medalist 2012
WRC Mini Driver 2012-2013
G Series Duelo Winner, Andorra 2015
Gymkhana Grid 2015 RX150 winner

UrheilijaRiku TahkoLajiRallycrossFacebookwww.facebook.comInstagramwww.instagram.comKotisivuwww.rikutahko.com