.Tebian

Rauhaton luoja

Teollisuusovien takaa Helsingin Vallilasta löytyy persoonallinen työpaja, jossa kurinalainen suunnittelija Teppo Lakaniemi valmistaa puusta itse uniikkeja huonekaluja ja muita tuotteita. Hän on onnistunut luomaan neljässä vuodessa kutsumanimestään ”Tebian” modernin käsityöläis- brändin, joka huokuu tekijänsä intohimoa ja pätemisentarvetta. Muutto tähän uuteen työpajaan on antanut suunnittelijalle itsevarmuutta, joka on siivittänyt .TEBIAN-brändin lentoon. – Olen cowboy, joka nauttii yksin

tekemisestä. Haluan tehdä kaiken itse, muuten homma kaatuu muiden virheisiin. Kaikki pitää tehdä hyvin ja täysii. Hyvin harvoin, mutta joskus pitää osata tehdä myös kompromisseja. Kun luottaa itseensä tietää, että omat päätökset ovat oikeita. Vastaukset löytyvät omasta mielestä. .TEBIAN-tuotteissa päämateriaali on puu. Sen päälle suunnittelija pystyy rakentamaan muista materiaaleista, kuten nahasta.

"Haluan, että tuotteeni ovat innovatiivisia ja loppuun asti mietittyjä, aivan kuten gloryfy lasit" - .Tebian

Mittatilaushuonekalujen lisäksi .TEBIAN-logon löytää Helsingin trendikkäistä ravintoloista niin kalusteista kuin tarjoiluastioista. Juuri nyt Teppo nauttii eniten kirjahyllyjen tekemisestä. Niissä muoto toistaa itseään ja rutinoi- tuneelle ja järjestelmälliselle suunnittelijalle tämä on mieleistä. – Nyt on työn alla perustuote kirjahylly uudella twi- stillä. Nautin kirjahyllyjen tekemisestä erityisesti. Esimerkiksi suunnittelemani Dna-kirjahyllyn piirsin lattialle yksi yhteen, kun se on niin valtavan kokoinen. Oli jännittävää, kun aloin hakata hyllylevyjä kiinni. Parasta on se hetki tekovaiheessa, kun huomaa, että tästä tulee kova juttu ja haluaa nähdä sen valmiina. Haluan, että tuotteeni ovat innovatiivisia ja loppuun asti mietittyjä, aivan kuten gloryfy lasit.

Työ on intohimo, unelma ja elämä. Se kulkee Teppo Lakaniemelle mukana ajatuksissa myös vapaa-ajalle. Rauhaton sielu onkin joutunut harjoittelemaan rutiinin, jolla pitää huolta myös itsestään. Työpajalla lamppu syttyy joka aamu klo 7.00, mutta treenirutiini pitää huolen, että Tebianin rauhaton sielu ei viivy siellä enää iltamyöhään.

Älä yritä, ole! – Tebian

 

Teksti © Kitty Teeriaho

SUOMALAISEN SUUNNITTELIJAN JA ITÄVALTALAISEN INNOVAATION LIITTO

Kyllä, suomalainen suunnittelija voi tehdä yhteistyötä ulkomaisen innovatiivisen merkin kanssa. Teppo Lakaniemi uskoo tekoihin, ei puheisiin. Hän on onnistunut viidessä vuodessa luomaan kutsumanimestään ”Tebian” modernin käsityöläisbrändin, jonka ympärille rakentuu myös lifestyle tuoteperhe.  Kun Teppo tutustui ensimmäisen kerran itävaltalaiseen, aurinkolasimaailman mullistavaan särkymättömään gloryfy:n, johti se heti tekoihin. Nyt tänä keväänä näiden kahden yhteistyön tuloksena on gloryfy .TEBIAN aurinkolasit.

.TEBIAN valmistaa pääsääntöisesti puusta mittatilaushuonekaluja niin yksityisille ihmisille kuin ravintoloiden sisustuksiinkin. Merkin ympärille rakentuu kuitenkin ihan oma lifestylemallisto ja filosofia, joka on löytänyt suuren uskollisen kuluttajaryhmänsä. Teppo innostui gloryfy:n uudesta materiaalikeksinnöstä ja lasivalikoimasta heti. Vain yksi asia puuttui, hän halusi suunnitella black on black –aurinkolasit.

” Minulta on kysytty monesti, miksi en tee aurinkolaseja puisella kehyksellä. Tässä ei kuitenkaan olisi ollut mitään uutta. Gloryfy:n materiaali on uniikki ja innovatiivinen ja fiilistelin sitä heti. Haluan omien tuotteittenikin olevan juuri tällaista filosofiaa. Merkit sopivat yhteen hyvin. Lisäksi tietäähän sen, kun lähtee perjantaina ni lasit on rikki sunnuntaina.”

Itävaltalainen nuori aurinkolasimerkki innostui .TEBIAN:n tarinasta ja hänen ideastaan tehdä mattamustat .TEBIAN:n näköiset aurinkolasit. Myös gloryfy on innovatiivinen pieni yritys, joka todella on luonut jotain uutta. Muistimateriaalin ansiosta laseja voi taivuttaa ja vääntää, mutta lasi palautuu aina ennalleen. Myös linssit taipuvat ja silti niitä saa vahvuuksilla ja optiikka on huippulaatuista.

Näissä kahdessa tuotemerkissä ja niiden perustajissa on paljon samaa. Gloryfy:n perustanut Christoph Egger kehitteli pelottomasti materiaaliaan neljän vuoden ajan kunnes se toimi täydellisesti. Teppo suhtautuu omaan työhönsä yhtä intohimoisesti, se on intohimo, ja elämä. Tuotteissa kaiken pitää olla loppuunasti mietittyä.

Aurinkolasi

gloryfy Gi2 DeJaVu .Tebian

129,90 €

.Tebian – Rauhaton luoja

27.3.1981 klo 15.10. Siinä mä olin kätilön sylissä, täyden kympin lapsi. Valtavalla kaarella lentävä kellertävä neste lensi kätilön olkapäille. Siitä alkaa mun tarina, ja teot täällä.

Lapsuus meni puuhastellessa ja itseään teloessa. Puukon varastin talonmieheltä, piilotin sen metsään kivenkoloon. Siellä istuskelin ja vuoleskelin millon puuta millon omia sormia. Parkkipaikalta löytyi 50 markkan seteli, sillä ostettiin äidin kanssa Star Wars ukko. Sille sitten piti tietysti rakentaa kunnon puitteet seikkailuille. Syntyi linnoja ja autoja, välineinä legoja, ja lautoja.

Mummolaan kun asetuttiin vuodeksi, sai elämäni käänteen. Kaikki se tavara ja romu mitä ympärilläni oli inspiroi vielä tänäkin päivänä arjen askareissa. Samaan aikaan isä rakensi perheelle taloa. Siellä sitten työntömitta konekiväärinä kuljettiin varjoissa ympäriinsä, kuin pahainen agentti.

Kotitalon valmistuttua, alkoi autotallista muodostua pahamaineinen paja. Siellä syntyi koulupulpetistakin tuttu lyijykynäjousipussy, itsetehdyt lumilaudat alumiinikanteilla, murtautumisvälinesarja, ja lukuisat muut sen ajan arjen “klassikot”. Aamu ennen kouluun menoa alkoi usein pajalta ja illalla siellä kuunneltiin viimeisimmät hitit radio mafiasta. Ainiin, ja ei sovi unohtaa kuminauha vetoista kivisinkoa.

Opinahjo alkoi reppu tyhjänä, ja päättyi takki tyhjänä. En oikein perustanut opiskelulle.

Sitten koitti millennium. Uudelle vuosituhannelle hypättiin Porvoon torilla lyhtypylväästä nakkeja heitellen.

Hiukset lähti vuodeksi, melkein kaikki tuli takaisin paitsi ihan päältä jäi puuttumaan palanen.

Porvoosta lähdettiin repun ja sängyn kanssa Helsinkiin 2002. Sitten mentiinkin ympäri ämpäri, mutkat suoriksi, ja sisäkaarteeseen.

10-vuotta lavastus ja rekvisitointi hommissa jätti myös pysyvät jälkensä. Arviksi niitä ei voi kutsua. Kaikenlaista tuli tehtyä. On kaadettua kastelukannulla sentin kolikkoja kattoikkunasta sisään, kuin myös edesautettu pientä ympäristö katastrofia valtakunannan rajalla.

Määrätietoisesti on kuitenkin edetty kohti päämäärää. Päämäärää joka oli asetettu jo aikaa sitten.

Nykyään mä sitten aamukahvin ja iltaviilin välissä pyöritän tätä palettia, ja tää jos joku on nautinnollista. Aamulla innolla ylös ja illalla odottamaan innolla aamua. Ideoita, työstöä, onnistumisia, ongelmia, ratkaisuja, väittelyä, mutta ei väistöä.

Mikä tää .tebian sitten on? .tebian on mitä vaan. Kaikkee mistä mä tykkään ja sitä mitä mä rakastan. Intohimoa.

Kuka tää Tebian sitten on? Mä oon Tebian, sama jätkä ku 32-vuotta sitten, nykyään vaan kasvaa parta.
Helsinki 0313