Joulu keskellä Atlanttia

Sam Öhman on elänyt ajan, jolloin hän laittoi itsensä ja omat haaveensa syrjään. Tuolloin hän eli muiden tarpeita varten ja omat unelmat olivat elämäntilanteeseen nähden aina huonoja tai vääriä. Tämä rauhallinen ja syviä pohtiva mies on rimpuillut kuningashaaveensa suuntaan jo vuosikausia, mutta aika ei vain ollut kypsä eikä hän itsekään. Nyt palaset ovat loksahtaneet paikoilleen ja purjehtijataustainen Sam uskookin, että hänen oli ensin työstettävä tiettyjä asioita itsessään, jotta hän olisi valmis näin isoon unelmaan – soutamaan yksin halki Atlantin valtameren.

Kaikki on tähdätty 12.12.2017 tapahtuvaan lähtöön ja ajatus on ollut vain siinä, että Sam oikeasti pääsee starttaamaan haaveensa ylittää Atlantti erityisellä soutuveneellä keskellä upeita auringonnousuja, ääretöntä tähtitaivasta ja auringonnousuja aivan ypöyksin osana universumia. Matka kestää miehen omien arvioiden mukaan 70-90 päivää. Sam viettää veneessään myös joulun yksin seuranaan vain hän itse.

"Vietän joulun luonnollisesti soutaen ja toivon, että rutiinit rullaisi jo tuolloin. Toisaalta jouluun sisältyy soitto kotiin avovaimolle, niin siitä voi tulla todella tunteikas ja vaikeakin hetki. Ehkä varusteiden seasta löytyy joku joulupussikin kotoa.”

— Sam Öhman

Positiivinen välinpitämättömyys

”Suurin haaste matkallani olen minä itse. En pelkää fyysistä väsymistä vaan sitä pysyykö oma mieli kasassa eristyksissä ja yksin. Vaikeita hetkiä ja itkua tulee varmasti. Tunteiden pitää vaan antaa tulla ulos. Kun pohja on löytynyt niin tilanne ei yleensä mene huonommaksi. Silloin uskon, että aika auttaa. Pimeintä on aina ennen uuden alkua.”

Sam on varautunut mielen haasteisiin yhdessä henkisen valmentajansa Niko Leppäsen kanssa. Yhdessä he ovat jutellet, miten toimia vaikeina hetkinä. Pitää vaan kysyä kuulemma – Mitä sitten? Ei paha mieli, ikävä tai pettymykset ole maailman loppu. Sam on nimennyt tekniikan positiiviseksi välinpitämättömyydeksi. Lisäksi he ovat puhuneet paljon inside out tekniikasta eli siitä, että todellisuus on hyvin paljon sitä, millaiseksi sen itse ajattelen. Onneksi Sam voi olla yhteydessä kotiin, siinä hän saa itselleen hetkeksi peilin.

Valmentaja on myös kysynyt Samilta, mitä tapahtuu jos tämä keskeyttää?

”Tämä oli eka kysymys. En ollut edes miettinyt tätä vaihtoehtoa, mutta kuulemma se oli mietittävä valmiiksi. Kyllä se iso pettymys olisi. Ainoa tavoitteeni on tulla maaliin, ajalla ei ole mitään merkitystä minulle. Silti elämä tietty jatkuisi. Iso voitto on se, että olen starttilinjoilla 12.12.”

Ainoa tavoitteeni on tulla maaliin, ajalla ei ole mitään merkitystä minulle.

Itseään ei opi tuntemaan arjen rutiineiden keskellä

Miksi kenelläkään tulisi mieleen lähteä soutelemaan yksin noin kolmeksi kuukaudeksi keskelle valtamerta? Sam ei usko mihinkään jännityshakuisuuteen tai adrenaliinimyrskyihin. Enemmän häntä kiinnostaa tietää, miten hän pärjää äärioloissa. Mies uskoo, että matka lisää hänen itsetuntemustaan, laajentaa maailmankuvaa ja opettaa arvostamaan pieniä asioita.

”Itseään on vaikea oppia tuntemaan arjen rutiineissa, joiden keskellä asioista tulee helposti itsestäänselvyyksiä. Matkan jälkeen katson varmasti kaikkea toisin. Matkalla ikään kuin suodattuu olennaiset asiat turhista.”

Itseään on vaikea oppia tuntemaan arjen rutiineissa, joiden keskellä asioista tulee helposti itsestäänselvyyksiä

Soutaja ja valas

Itsensä kanssa niin sinut oleva Sam haluaisi nimetä matkansa tärkeimmän ystävän, eli veneensä Dharmaksi, mutta hän ei voi sitä virallisesti tehdä järjestelysyistä. Hän on viettänyt veneensä kanssa todella paljon aikaa ja hän tietää pystyvänsä selvittämään veneen kanssa monta kiperääkin tilannetta vesillä. Vaikka matka ajoittuu säiden puolesta optimoituun vuodenaikaan niin pohjoiset matalapaineet voivat tuoda reitille vastatuulta ja myrskyä. Tuolloin Sam ankkuroituu, koska muuten hän menisi takapakkia. Siinä hän saattaa killua viikonkin.

Pitää sitten kysyä valaalta mikä sen nimi on

Eristyksissä olemiseen yksinäinen soutajamme toivoo helpotusta luonnolta. ”Olisi upeaa nähdä valas ja parhaimmassa tapauksessa siinä me tuijottaisimme toisiamme silmästä silmään. Välillä valaat voivat tulla aivan veneen viereen. En pelkää, että valas rikkoisi venettä, ne ovat todella älykkäitä. Korkeintaan se voisi vähän tönäistä sitä. Pitää sitten kysyä valaalta mikä sen nimi on. ” Sam naurahtaa.

Teksti: Kitty Teeriaho

Tutustu gloryfyn Suomen tiimiin

Bongen brändeistä Samin matkassa mukana ovat

Seuraa Samia