Kengän hoito ja huolto

Kosteudella ja lialla ei ole juurikaan merkitystä kenkien kestävyyden kanssa, kunhan kenkiä hoidetaan oikein. Oikeat huolto-toimenpiteet lisäävät oleellisesti kenkien käyttöikää. Nahka on luonnon raaka-aine, joka vaatii hoitoa säilyttääkseen ominaisuutensa. Viereisessä kuvassa on LOWA:n kengät ahkeran ulkoilun jäljiltä. Kengät ovat kosteat ja yltäpäältä mudassa.

Poista sisäpohjalliset, nauhat ja roskat kengistä

Kenkien tulisi antaa kuivua ja tuulettua kunnolla jokaisen käytön jälkeen. Kannattaa poistaa nauhat ja pohjalliset, jotta kengät voi avata kunnolla ja antaa niiden kuivua. Pohjallinen kerää käyttäjästään paljon kosteutta, minkä vuoksi ne on hyvä kuivattaa kenkien ulkopuolella. Ideaalitilanteessa nahkakenkiä tulisi kuivattaa 24 tuntia ennen seuraavaa käyttöä. Puhdista samalla kengän sisältä kaikki kivet, havun neulaset ym. roskat pois, jotta Gore-TEX® - kalvoa suojaava tekstiili pysyisi ehjänä ja kalvo vettäpitävänä. Liian pitkät varpaankynnet voivat myös vahingoittaa kalvoa, joten huolehdi myös kynsien leikkuusta.

Lian poistaminen hoitotuotteiden avulla

Nauhojen ja pohjallisten poistamisen jälkeen nahka täytyy puhdistaa. Erittäin likaisten kenkien puhdistamiseen suositellaan erityistä kenkien puhdistusainetta, joka poistaa myös vaikeimmat tahrat. Jos kenkä on vain normaalikäytöstä likaantunut, riittää kengän puhdistamiseksi haalean veden alla harjaaminen. Jos käytät nahanpuhdistusaineita, muista kyllästää kenkä puhdistamisen jälkeen. Puhdistusaineet avaavat nahan huokoset ja kyllästysaine sulkee ne uudelleen.

Lian poistaminen harjalla ja vedellä

Harjaa kenkä puhtaaksi kädenlämpöisen veden alla, jotta nahka pääsee hengittämään normaalisti ja sen ominaisuu-det palautuvat. Miedot käsisaippuat ovat hyvä korvike nahanpuhdistusaineille ja niillä voi puhdistaa myös pohjalliset. Samalla kun kenkä puhdistuu, näet kuinka nahka imee vettä sisäänsä. Nahka on tällöin suojaamattomassa tilassa.

Nahan suojaus

Puhdistettu kenkä on erittäin altis imemään vettä sisäänsä, koska nahan huokoset ovat edelleen auki. Jotta huoko-set saadaan ”suljettua” täytyy nahka kyllästää. Tämä tapahtuu suihkuttamalla nahankyllästysainetta kengälle. Jos omistat kengät, joissa on Gore-TEX® - kalvo, muista tarkistaa, että kyllästysaine soveltuu teknisille kalvotuotteille.

Kyllästäminen kannattaa tehdä ensimmäisen kerran jo silloin, kun nahka on vielä hieman kostea ja sen ansiosta imee kyllästeen syvemmälle rakenteisiinsa. Kyllästys estää veden imeytymistä nahkaan, mutta nahka säilyttää silti hengittävyytensä. Voit toistaa kyllästyskäsittelyn kun kenkä on kuivunut. Sileät ja vahatut nahat ovat helppohoitoisempia ja kestävät paremmin vettä ja likaa kuin nupukki- tai haljasnahat.

Nahka tulisi tasaisin väliajoin käsitellä myös erityisellä rasvalla. Rasvojen ja vahojen käyttäminen säilyttää nahan muodon, elastisuuden ja suojaa sitä. Jos nahka pääsee ajan myötä täysin kuivaksi, on vaarana sen halkeilu. Haljennutta nahkaa on mahdoton saada täysin uuden veroiseksi. Elastisuuden katoaminen muuttaa kengän ulkopinnan kovemmaksi, jolloin kenkä ei toimi askelluksessa toivotulla tavalla. Tämän välttämiseksi suosittelemme tasaisin väliajoin hoitavien tuotteiden käyttöä. LOWA:lta löytyy valikoimasta oma LOWA Active Cream - tuote tähän tarkoitukseen.

Kenkien hoitoon tarkoitetut rasvat ja vahat sisältävät nahalle tärkeitä ainesosia, joita vesi ja lika kuluttavat pois. Hoitotuote kannattaa levittää sienellä nahalle, jonka jälkeen se hierotaan ja tarvittaessa kiillotetaan nahkaan harjaamalla. Kaikki rasvat ja vahat eivät kuitenkaan sovellu nahan hoitoon, joten pidä huoli oikeiden tuotteiden valinnasta. Väärien rasvojen, erityisesti öljyjen käyttö tekee nahasta vettähylkivän, mutta samalla se estää nahkaa hengittämästä (ns. kumisaapas-efekti).

Voit tehostaa tuotteen imeytymistä nahkaan puhaltamalla kevyellä lämmöllä hiustenkuivaajalla. Aito nahka säilyttää muotonsa, sitkeytensä ja muut ominaisuutensa ainoastaan kunnon hoidolla ja hoitotuotteilla.

Hoitotuotteiden käytön jälkeen, kengän on hyvä antaa rauhassa kuivua.

Älä aseta kenkiä suoran lämmön-lähteen lähelle, esim. kuuman patterin, lattialämmityksen, uunin tai nuotion lähelle. Nahka ”pa-laa” helposti liian kuumassa. Tällöin se kutistuu ja sen rakenne muuttuu.

Kun kenkä on oikein kyllästetty, vesi jää nahan pintaan pisaroina kuvan osoittamalla tavalla. Kengän hoito tulisi toistaa tasaisin väliajoin. Jos mahdollista, myös päivää ennen seuraavaa reis-sua. Kengän oikeaoppiseen hoitoon kuuluu myös kuluvien osien huoltoa, kuten kengännauhojen ja pohjallisten vaihtoa. Näitä kaikkia löydät lisävarusteena valtuutetuilta jälleenmyyjiltä.

LOWA:n takuu

LOWA:n tuotteilla on 2 vuoden takuu koskien materiaali- ja valmistusvirheitä. Kaikki virhetapaukset, jotka tulevat esiin tämän ajanjakson aikana tutkitaan normaalina takuukäytäntönä. Takuuasioissa voit kääntyä jälleenmyyjän puoleen, joka opastaa asiassa eteenpäin.

Valitettavasti emme voi korvata vahinkoa, joka on johtunut kengän väärästä käytöstä tai hoidon laiminlyönnistä. Tästä syystä on myös tärkeää valita kenkä oikeaa käyttötarkoitusta varten. Esim. LOWA:n Renegade GTX Mid kenkä on tarkoitettu kevyeksi ulkoilujalkineeksi poluille tai kadulle. Jos tarkoituksena on lähteä vaellusreissulle tai umpimetsään, tulisi jalkaan valita siihen käyttötarkoitukseen soveltuva vaelluskenkä esim. Camino GTX, Tibet GTX tai Mauria GTX.

Miellyttäviä hetkiä uusien kenkien parissa!!