Kieli

KENKIEN HOITO

Hyvinvointia kengille

Vaelluskenkien oikeaan ja tarpeelliseen hoitoon liittyy lukuisia myyttejä. Olemme koonneet tähän yhteenvedon siitä, mikä on todella tärkeää ja mitkä ovat yleisiä virheitä.

Kuinka hoidat LOWA jalkineesi oikein?

Oikea tapa hoitaa jalkineesi

Hyvä hoito pitää kengät mukavina ja vettä hylkivinä pitkään. Seuraavat ohjeet on suunniteltu kaikille LOWA malleille, jotka on valmistettu pinta-, nupukki- ja haljasnahasta. Varmistaaksesi, että nahka pysyy käyttökelpoisena ja voit nauttia laadukkaista jalkineista vuosien ajan, sinun on huolehdittava niistä säännöllisesti. Uudet jalkineet eivät vaadi ylimääräistä hoitoa ennen kuin käytät niitä ensimmäistä kertaa, mutta ne hyötyvät säännöllisistä nahkakäsittelyistä.

1. Valmistelu

Jos kenkäsi ovat kastuneet tai likaiset, anna niiden kuivua hyvin ilmastoidussa huoneessa. Älä sijoita kenkiäsi minkään lämmönlähteen lähelle, sillä se voi aiheuttaa nahan kutistumista ja halkeilua. Poista nauhat, jotta nahanhoitotuotteet pääsevät kaikkialle ja poista pohjallinen. Pohjallisen poistaminen on erittäin tärkeää varsinkin monipäiväisen vaelluksen jälkeen, koska kosteus pyrkii kerääntymään pohjallisen alle.

2. Puhdistus

Harjaa kengät huolellisesti. Tämä auttaa tekemään nahasta jälleen hengittävän. Puhdista kengät sen jälkeen lämpimällä vedellä ja harjalla. Jos kenkäsi ovat erittäin likaiset, käytä haaleaa saippualiuosta (esim. LOWA Shoe Clean) tai kengänhoitoainetta, joka avaa nahan huokoset ja huuhtele sitten kengät huolellisesti. Nahka on nyt suojaamattomassa kunnossa: se imee välittömästi kaiken sen kanssa kosketuksiin joutuvan veden. Kengät on käsiteltävä vedeneristysaineella kuivauksen jälkeen.
Ole varovainen, kun kuivaat kenkäsi: Anna niiden kuivua hyvin ilmastoidussa huoneessa. Älä koskaan kuivaa niitä auringossa, kylpyhuoneessa, lämmitysyksikön vieressä, uunissa tai kuumassa autossa, koska märkä nahka voi "palaa", muuttua hauraaksi ja alttiiksi kutistumaan ja halkeilemaan. Käänteisesti kenkäsi voi homehtua, jos säilytät niitä kosteassa paikassa.

3. Vedeneristys

Kenkien tulee olla hieman kosteat, kun käytät vedeneristyssuihketta (esim. LOWA Water Stop PRO). Kostean nahan huokoset ovat auki, jolloin vedeneristyssuihke tunkeutuu syvälle materiaaliin. Suihke saavuttaa suurimman tehokkuutensa 24 tunnin kuluttua – siinä vaiheessa saappaasi ovat taas vettä ja likaa hylkivät. Säännölliset vedeneristyskäsittelyt hylkivät vettä ja likaa. Nahan hengittävyys säilyy, mutta nahka ei ime vettä ja se on vettä hylkivä, jolloin kengät ovat täysin suojattuja. Sinun tulee käsitellä kenkäsi vielä kerran ennen kuin lähdet seuraavalle retkellesi. (Suihkeen vaikutus alkaa heiketä noin kolmen viikon kuluttua.)

4. Hoito

Jos käytät kenkiäsi paljon ja kastelet ne usein, sinun tulee käyttää kenkien hoitoainetta myös GORE-Tex - kalvolla varustetuissa jalkineissa. Huonosti hoidettu nahka kuivuu, muuttuu hauraaksi ja halkeilee, ja lopulta kengät vaurioituvat korjaamattomasti. Levitä vahamaista kenkätahnaa (esim. LOWA Active Cream) tai voidetta pehmeällä siveltimellä (LOWA Shoe Care Brush) ja anna kengillesi riittävästi aikaa kuivua. Sinun tulee käsitellä kenkäsi vielä kerran ennen seuraavaa reissua. Älä käytä kengissäsi puhtaita öljyjä tai rasvoja. Nämä käsittelyt voivat todellakin tehdä nahasta erittäin pehmeän ja lähes vedenpitävän – mutta ne myös sulkevat nahan huokoset, jolloin kengät menettävät hengittävyyttä. Nämä öljyt tai rasvat voivat myös irrottaa liimoja, joita käytetään kenkien pohjan kiinnittämiseen päällisiin.

Huomautus nupukista ja mokkanahkasta: Näiden nahkatyyppien pinnasta tulee tasaisempi, kiiltävämpi ja tummempi, kun niihin levitetään vahaa. Mokkanahan pinnan voi harjata auki kovemmalla mokkaharjalla (esim. LOWA Triangle Brush), mutta alkuperäinen ilme muuttuu hieman.

5. Säilytys

Säilytä kenkiäsi kenkäpussissa tai -laatikossa kuivassa, hyvin ilmastoidussa paikassa. Käytä puista kenkäpuuta / lestiä kenkien muodon ylläpitämiseen. Se säilyttää jalkineiden muodon ja estää taitosten ja ryppyjen muodostumista. Vaihtoehtoisesti voit laittaa rypistynyttä sanomalehteä jalkineiden kärkeen. Paperi imee kosteutta ja auttaa säilyttämään kengän muodon. Vaihda paperia joka päivä, kunnes kengät ovat kuivat.

GORE-TEX KENKIÄ PITÄÄ MYÖS HOITAA

Suuri myytti on, että GORE-TEX-kenkiä ei tarvitse huoltaa. Vedenpitävä, hengittävä GORE-TEX-kalvo sijaitsee kengän sisäpuolella, joten sillä ei ole mitään tekemistä nahan tai synteettisen materiaalin ulkoisen hoidon kanssa. Tämä tarkoittaa: jopa GORE-TEX-kenkä on puhdistettava, hoidettava ja vedenpitävä säännöllisesti sen mukaan, mitä päällisen materiaali vaatii. Ja GORE-TEX-vuori on myös kiitollinen kevyestä pesusta kengänpuhdistusaineella ja pehmeällä harjalla.